BILJNA DIURETIČKA TERAPIJA

Izbacivanje tečnosti iz organizma najbolje stimulišu beli luk, breza, brusnica, celer, kopriva…

BILJNA DIURETIČKA TERAPIJA

maslacak

Diuretici izazivaju i pojačavaju izlučivanje urina. Lekovite biljke su jednostavna i neškodljiva prirodna sredstva koja pomažu u izbacivanju vode iz organizmu. Najbolji prirodni diuretici su: beli luk, breza, brusnica, celer, kopriva, maslačak, mirođija, ovas, špargla, paradajz, peršun, pirevina, rastavić, špargla, zečiji trn, zeleni čaj.
Beli luk – poseduje veliki potencijal čišćenja organizma od nepotrebnih i suvišnih materija. Razlaganje i izbacivanje suvišnih količina masti putem mokraće pozitivna je posledica redovnog konzumiranja, po mogućnosti, belog luka.
Breza – Od pupoljaka i listova breze priprema se čaj, koji se ne sme kuvati, nego se samo priprema prelivanjem biljke vrućom vodom. To je jedan od najboljih prirodnih diuretika.
Brusnica – smatra se, takođe, jednim od najefikasnijih prirodnih diuretika naročito u sprečavanju zadržavanja vode, ali i izlučivanju mokraće iz tela.
Celer – je cenjen prirodni diuretik, koji je, uz to, delotvoran u lečenju bubrega i mokraćnih kanala.
Kopriva – je lekovita biljka, poznata, između ostalog, i kao izvanredno sredstvo za izmokravanje.
Maslačak – Čaj od maslačka predstavlja izuzetno prirodno sredstvo za odstranjivanje toksina iz organizma posebno iz jetre i bubrega.
Mirođija – poseduje karakteristike odličnog diuretika i olakšava izbacivanje gasova iz creva, pomažući na taj način u borbi protiv neprijatnog, a često i bolnog nadimanja.
Ovas – je još jedan od prirodnih, najboljih i najpoželjnijih diuretika.
Paradajz – je jedan od najbogatijih izvora vitamina C, koji zbog svojih svojstava utiče na odstranjivanje mokraće, a time i toksina iz organizma.
Peršun – je jak prirodni diuretik, koji stimuliše bubrege kako bi se dodatno povećalo izmokravanje.
Pirevina – pojačava izlučivanje mokraće pa se koristi u lečenju upale mokraćnih puteva i kod bubrežnih kamenaca.
Rastavić – pomaže kod većine bubrežnih tegoba, pa je čaj od ove biljke korisno piti kod upale bubrega, kada je onemogućeno mokrenje, kod kamenaca i kod pojave belančevina u mokraći.
Špargla – povoljno utiče na rad srca i bubrega, ima diuretsko dejstvo. Čisti organizam od toksičnih materija.
Zečiji trn – koren je veoma dobro prirono sredstvo za izlučivanje mokraće, čime se sprečava stvaranje peska i kamenaca u bubrezima.
Zeleni čaj – pomaže detoksikaciju organizma i predstavlja jedan od najčešće upotrebljavanih prirodnih diuretika već vekovima mada je je slabijeg dejstva od nekih drugih prirodnih diuretika.