You Are Here: Home » Ostalo » Viki voli Zemlju: Fotografija iz Srbije najlepša na svetu!

Viki voli Zemlju: Fotografija iz Srbije najlepša na svetu!

Delo Čedomira Žarkovića koje prikazuje bigrene kade Stopića pećine proglašeno je najlepšom svetskom slobodnom fotografijom zaštićenog prirodnog dobra za 2016. godinu na međunarodnom foto-konkursu „Vikimedije“ „Viki voli Zemlju“. Srbija je zauzela i 15. mesto, sa fotografijom kanjona Rače Vladimira Mijailovića.

Stopića Pećina2

Devet članova internacionalnog žirija biralo je najlepše od 270 fotografija koje su pobedile u 26 zemalja i UNESKO-vom projektu UNESCO Biosphere reserves.

U jakoj konkurenciji, fotografija Čedomira Žarkovića izabrana je za najlepši prikaz zaštićenog prirodnog dobra sa objašnjenjem da, pored atraktivnosti i dinamičnosti, ima izuzetnu enciklopedijsku vrednost.

Pobednik će biti nagrađen putem u Montreal, na Vikimedijinu najveću konferenciju Vikimanija (Wikimania), koja će biti održana od 9. do 13. avgusta 2017. godine.

Kanjon Rače sa vidikovca Crnjeskovo, Nacionalni park Tara

Osim prvog mesta, fotografija koja je pobedila na takmičenju u Srbiji – Kanjon Rače autora Vladimira Mijailovića – osvojila je 15. mesto na listi najlepših svetskih fotografija pod slobodnom licencom.

Pobednik svetskog takmičenja Čedomir Žarković, iz Beograda, kaže da je veoma iznenađen što je baš njegova fotografija izabrana za najlepšu na svetu i što time predstavlja svoju zemlju i njene skrivene lepote.

Na konkursu u Srbiji ova fotografija je dobila pohvalu, ali nisam očekivao da će na svetskom nivou ući u uži izbor, a posebno da će izbiti na prvo mesto. S obzirom na to da se fotografijom bavim iz hobija i da je ovo prvi foto-konkurs na koji sam se prijavio, ovo je veliki uspeh i velika nagrada za mene. Zahvaljujem se Zadužbini Vikimedija i žiriju koji je odabrao fotografije“, rekao je Žarković.

Predsednik Vikimedije Srbije Filip Maljković veoma je zadovoljan zbog pobede, posebno zbog ocene žirija o enciklopedijskoj vrednosti fotografije.

Nakon tri godine realizacije ovog foto-konkursa u Srbiji i skoro 4.000 slobodnih fotografija koje smo prikupili, ovu pobedu smatramo priznanjem za aktivnosti sakupljanja slobodnog sadržaja za najveću svetsku enciklopediju. Ovo je vrlo lep poklon za 11. rođendan Vikimedije Srbije koji upravo obeležavamo. Zanimljivo je da smo za reklamu, koja se emitovala na RTV Vojvodina pre i tokom takmičenja u Srbiji, izabrali slogan ‘Prikažimo svetu najlepšu Srbiju’. Ispostavilo se da smo bili potpuno u pravu“, dodaje Maljković.

Svečano uručenje plakete pobedniku i proslava ove pobede biće održana u sredu, 30. novembra u prostorijama Turističke organizacije Srbije (Čika Ljubina 8) od 18 sati.

Dva osvojena mesta na svetskom takmičenju pozdraviće predstavnici Vikimedije Srbije, Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Turističke organizacije Srbije.

Izvor: rts.rs

Powered by WPeMatico

About The Author

Number of Entries : 47121

© 2015. UTISCI ... Goodnews Theme By Momizat Team ... Video files: Like Video ; Autor: Sajt majstor

Scroll to top