You Are Here: Home » Život » Deca » Kad počnu da izbijaju zubići

Kad počnu da izbijaju zubići

Većini beba prvi zubić izbije kada napune šest meseci, ali to nije pravilo.

http://zena.blic.rs/data/images/2013/07/04/12/38791_beba-zubi-foto-shutterstock1_300x0.jpg?ver=1376302690

Neka deca se rode s jednim zubićem u vilici, dok drugima zubi počinju da rastu tek posle godinu dana. U svakom slučaju, dete bi do treće godine života trebalo da ima potpuno razvijenu vilicu sa 20 mlečnih zuba.

PRVI SIMPTOMI

Beba će vam na različite načine nagovestiti da joj rastu zubići. Negde oko šestog meseca, verovatno će se češće buditi noću zbog bolova u desnima. U tom periodu se ni inače ne oseća dobro.

http://zena.blic.rs/data/images/2013/07/04/12/38791_beba-zubi-foto-shutterstock1_300x0.jpg?ver=1376302690Nezadovoljna je i ne da vam da predahnete. Ponekad joj oteknu obraščići i desni i ima potrebu da grize i žvaće sve čega se dočepa. Pojačano lučenje pljuvačke takođe može biti znak da joj rastu zubi.

REDOSLED IZBIJANJA ZUBA I PROPRATNI SIMPTOMI
Obično prvo izbije jedan od donjih srednjih sekutića, a zatim i ostali sekutići. U uzrastu od devet meseci, dete obično ima osam zuba, četiri gore i četiri dole. Prvi kutnjak se, u većini slučajeva, pojavi u desetom mesecu. Tek posle 18 meseci, dete ima sve mlečne zube, izuzev četiri zadnja kutnjaka.
Bebe reaguju veoma različito na rast zuba.

Neke nemaju gotovo nikakve tegobe, a neke su veoma osetljive na pritisak koji zubi vrše na desni. Mnoga deca su kenkava, a ni blago povišena temperatura nije retkost.

Mogući su i teškoće sa varenjem i ojedenost guze, što, međutim, ne mora biti povezano sa izbijanjem zuba, već sa promenom načina ishrane koja se obično događa baš u ovom periodu. U ovoj fazi, bebe često stavljaju u usta sve što im dopadne šaka.

KAKO DA POMOGNETE BEBI

Na sreću, postoje različiti načini da olakšate muke vašoj bebi. Budite veoma pažljivi kada je hranite, jer će kašičica s kašicom svaki put iznova prouzrokovati bol u desnima. I najmanji dodir nepca prava je muka za bebu. Verovatno će pokušavati da grize bilo šta, jer se time, makar na kratko, ublažava pritisak zuba na desni. Glodalice ohlađene u frižideru idealno su rešenje.

Natopite frotirsku rukavicu hladnom vodom, pa nežno prelazite preko bebinog obraza kako biste ublažili otok. Osim toga, možete da nežno da masirate prstima bebine desni, ali pazite da ih ne povredite noktima. U apoteci postoje brojne masti namenjene u tu svrhu, a delotvorni su i rastvor kamilice ili žalfije.

Zubni karijes i bakterije: Predupredite na vreme

Ne bi bilo loše da što ranije zainteresujete dete za pranje zuba i pokažete mu kako se to radi. Mlečnim zubićima je potrebna posebna nega i što više budete vodili računa o higijeni, to će vaše dete kasnije imati manje problema zbog loših zuba. Pri tom je veoma važno da budete pažljivi. Ako nisu izbili svi zubići, pazite na desni u okolini. Prve zubiće slobodno perite štapićima s vatom, ali čim ih bude više, nabavite prvu četkicu za bebe u apoteci ili drogeriji.

Izbijanje zubića nije ni najmanje prijatan period za vaše dete, ali budete brinuli o higijeni i preduzeli sve što je u vašoj moći da mu bude lakše, ono će brzi prebroditi ovaj period i uskoro će moći da isproba svoje zubiće na glodalicama i prvoj čvrstoj hrani.

About The Author

Number of Entries : 47121

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

© 2015. UTISCI ... Goodnews Theme By Momizat Team ... Video files: Like Video ; Autor: Sajt majstor

Scroll to top