You Are Here: Home » Info » Cigarete nam draže od garderobe, knjige, sporta…

Cigarete nam draže od garderobe, knjige, sporta…

http://static.mondo.rs/Picture/296319/jpeg/pusenje.jpg

U zemljama sa visokim životnim standardom potrošači sve manje troše na cigarete i alkohol. U Srbiji je to stavka koje se građani nerado odriču, za razliku od kupovine knjige, usavršavanja ili bavljenja sportom.
Prema podacima Ministarstva trgovine, građani Srbije 7,6 odsto potrošačke korpe, koja je u maju iznosila blizu 65.000 dinara, troše na alkohol i cigarete. Mnogo manje, tek 0,7 odsto, spremni su da daju na obrazovanje, a na rekreaciju oko četiri odsto svojih prihoda.

http://static.mondo.rs/Picture/296319/jpeg/pusenje.jpg

„Nismo mi drugačiji od ostalih, samo je razlika u sistemu koji vlada. U zapadnoj Evropi su cigare znatno skuplje nego u Srbiji, što znači da se kod nas i dalje država teško odriče brzih prihoda zarad dugoročnih. Neko je na zapadu izračunao da je lečenje od posledica pušenja ili alkoholizma daleko skuplje od onoga što se zaradi od akciza na cigarete, pa se kroz visoku cenu i ozbiljne kampanje protiv pušenja pravi neka vrsta balansa. Kod nas ne postoji takav način razmišljanja, jer država kroz nisku cenu vodi i neku vrstu socijalne politike, jer sa ovako niskim primanjima u državi nije zgodno udarati po džepu građana dodatno. Veliko je i pitanje gde uopšte ide novac od akciza i kako se koristi“, kaže za „24 sata“ Dušan Uzelac, direktor ekonomskog portala Kamatica.com.

Po mesečnim izdvajanjima za alkohol i duvan Srbija ipak nije na vrhu liste evropskih zemalja. Mađari su ispred nas, prema zvaničnim podacima troše čak desetinu svojih ukupnih prihoda na žestoka pića i cigarete.

Rusi su pak iza nas sa sedam odsto, dok recimo Britanci i Francuzi daju tek tri odsto svojih prihoda na ta dva proizvoda.

Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije pak tvrdi da je pitanje zašto građani Srbije toliko troše na cigare i alkohol potpuno pogrešno.

„Ministarstvo se ovde bavilo navikama potrošača, što je zamena teza. Glavno pitanje je čega smo se mi sve odrekli imajući u vidu da prosečna plata od malo više od 40.000 dinara ne pokriva potrošačku korpu“, zaključuje Papović.
Troškovi za alkohol i cigarete (u odnosu na ukupne prihode):

– Mađarska 10 odsto
– Srbija 7,6 odsto
– Rusija 7 odsto
– Britanija 3 odsto
– Francuska 3 odsto

About The Author

Number of Entries : 47121

Comments (1)

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

© 2015. UTISCI ... Goodnews Theme By Momizat Team ... Video files: Like Video ; Autor: Sajt majstor

Scroll to top